Grensboeren bewaken waterkwaliteit

Via een Leaderproject wensen de Belgische gemeenten Merksplas, Baarle-Hertog en Hoogstraten een 70-tal landbouwbedrijven binnen het afstroomgebied Merkske (Speerpuntgebied binnen het Vlaamse waterbeleid) te faciliteren tot een emissiearm erf. Op 2 februari 2021 is de uitvoering van dit project aan Broos Water gegund.

In het project zal Broos Water 70 landbouwbedrijven bezoeken en per bedrijf een inventarisatie maken van alle waterstromen en potentiƫle lozingspunten. Aan de hand van een uitgebreide checklist wordt het risico op erfemissie in kaart gebracht. Op basis van alle beindingen ontvangen de ondernemers advies over verbeteringen op het erf (quick wins, maatregelen en BBT) en begeleiding bij het toepassen daarvan op de bedrijven.

Broos Water sluit het project in het voorjaar van 2022 af met een eindrapport met daarin een weergave van de projectuitvoering, de resultaten en bevindingen. Daarnaast geeft het rapport verbeterpunten, tips en aandachtspunten voor het uitrollen van de projectaanpak in andere regio's in Belgiƫ.

 

 

  Ga naar de projectpagina